Hoppa till innehåll

Att ha katt

Att få dela sitt liv med en katt är underbart, och det ger mersmak, en katt kan lätt bli två…  Katten är på många sätt ett självständigt djur som ändå är lätt att knyta an till och blir därför snabbt en kär familjemedlem. I många avseende har katten haft en lägre status än hunden i vårt samhälle. Det är synd och det vill vi ändra på. Katten är en fantastisk vän och kompanjon. Den är lättlärd och egensinnig på samma gång. Vi brukar säga ”en gång ägd av en katt – för alltid kattägare”.

Det finns många saker att tänka på när man skaffat katt, här är några. Och regler för katthållning hittar du på Jordbruksverkets hemsida. 

Ska katten vara ute?

Idag är de flesta katter lyckligtvis innekatter, eftersom fri vistelse i bebyggda och trafikerade områden där de flesta av oss bor är en stor risk för såväl trafikolyckor, lösa hundar, smittsamma sjukdomar från andra katter och inte minst bytesdjur. Även misshandel från djurplågare förekommer tyvärr. Katter trivs utmärkt som innekatter, men de älskar frisk luft och att vara ute. Som tur är finns det bra möjlighet att tillgodo se det behovet. 

Koppelpromenader i sele är ett utmärkt alternativ. Det är inte alls så svårt som man kan tro att lära en katt att gå i koppel. Vänj katten stegvis vid att ha på sig sele först. Sen kan du fortsätta med koppel och små promenader. Börja helst när katten är ung, men även en äldre katt kan bli bekväm med att gå i koppel.

Balkonger är uppskattade platser för våra katter. Balkongen behöver dock vara inglasad eller innätat enligt Jordbruksverket regler. Det är för att en katt som ramlar från en balkong på hög höjd ofta får allvarliga skador även om den skulle överleva. Det finns bra grupper på FaceBook om hur du kan näta in din balkong på ett säkert sätt utan att göra åverkan på fasad och balkongbalkar.

Bor du i hus så är en innätad kattgård eller altan ett ypperligt alternativ som verkligen rekommenderas om du har möjlighet. Tänk att kunna ställa upp altandörren och låta katten gå fritt på den innätade tomten. Mycket uppskattat av såväl fyrbenta som tvåbenta.

Agria har bra information här » om vad du kan tänka på när det gäller inne och utevistelse.

Vaccinationer och avmaskning

Det är viktigt att alla katter, även innekatter, vaccineras mot både kattpest, kattsnuva och kattherpes regelbundet efter veterinärens rekommendationer. När du tar katten till veterinären för vaccination är det också bra att passa på att göra en förebyggande hälsokontroll för att se att katten mår bra och att tandstatusen är god. Många sjukdomar kan behandlas med gott resultat om man upptäcker dem tidigt och det är extra viktigt när katten börjar bli lite äldre.

Du kan läsa mer om vaccinering här »

När det gäller avmaskning så behöver vuxna innekatter sällan avmaskas. Utegående katter som jagar kan däremot få inälvsmask som de behöver får medel mot. Mer om avmaskning kan du läsa här »

Veterinärvård och försäkring

Som ägare och omsorgsgivare är din skyldighet att ta katten till en veterinär om den uppvisar symptom på sjukdom eller skada. Tyvärr så är veterinärvård vid sjukdom ofta väldigt kostsamt och därför är det av största vikt att du som kattägare har en bra kattförsäkring, oavsett om du har en huskatt eller en stambokförd raskatt.

Det finns fler olika försäkringsbolag som erbjuder försäkringar för katt. Som med alla försäkringar så är det lite komplext att sätta sig in i alla och jämför vad som ingår i alla olika varianter. Men ett gott veterinärskydd är viktigt att ha för en operation kan kosta många tiotusentals kronor. Avlar du på din katt så se även till att katten har en avelsförsäkring så att kullen och kattungarna har ett skydd.

Som medlem i MSK har du via SVERAKs med avtal med Agria 15 % rabatt på deras kattförsäkringar.

”Skaffa katt är det bästa jag gjort. Kan inte tänka mig livet utan en underbar Sibir.”

Tina Landin